La CUP presenta la seva proposta política per Sant Jordi

La formació anticapitalista reparteix un pamflet amb els punts clau durant la Diada de Sant Jordi

Des de fa una colla d’anys, Valls pateix la deixadesa política i l’abandonament en temes que haurien d’haver estat claus per un desenvolupament saludable i sostenible de la nostra ciutat. Any rere any veiem com les parets cauen, els carrers es buiden i els veïns i veïnes pateixen.


El panorama que ens queda És un drama, amb barris minats per la desídia i les males decisions. Els torrents, el comerç, la cohesió social, el centre històric, el polígon industrial o l’antic patrimoni fabril, entre molts d’altres, requereixen mesures urgents i integrals perquè el seu deteriorament s’escampa i fa taca d’oli desfent el poc que encara podem sostenir dempeus.


El que cal és actuar i revertir aquestes situacions amb valentia, compromís i fermesa.


No podem deixar passar més temps ni més circumstàncies alarmants fent política per uns quants i ajornant els passos valents que incideixin de manera decisiva en la realitat de ciutat que tenim. Des del municipalisme ens cal estar disposades a desobeir per construir una república independent, socialista i feminista als Països Catalans.


El que cal és actuar en:

Garantir el traspàs de la gestió del Pius Hospital a la Generalitat de Catalunya, amb la condició que aquest mantingui els llocs de treball i les condicions laborals del conjunt de la plantilla, així com la totalitat dels serveis. Resoldre les deficiències estructurals greus que acumula l’actual Hospital i el sociosanitari, i garantir la qualitat assistencial.


Crear el Consell Municipal d’economia social i solidària, perquè supervisi i avaluï polítiques públiques de promoció cooperativa, i alhora generi propostes de transició econòmica i ecològica per al conjunt de l’economia local.


Ser exemple d’unes condicions laborals dignes, treballant per millorar la contractació digne de personal, els convenis laborals, les retribucions i els drets dels treballadors i treballadores públiques, així com l’elaboració i la implantació real de clàusules socials a la contractació pública, Plans d’Igualtat, Protocols de prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i l’assetjament laboral.


Elaborar un Pla de comerç Local, que abordi i posi mesures per resoldre les problemàtiques actuals de la xarxa comercial vallenca i aturi el tancament de comerços en la trama urbana. Una ciutat sense comerç local és una ciutat morta.


Promoure l’activitat física, i vincular la pràctica d’esports com a necessària per a tota la població per motius de salut i cohesió social, garantint-ne l’accés a tothom.


Crear la regidoria de feminismes i LGBTIQ, ampliant el pressupost i els recursos humans destinats en aquesta àrea per desplegar la perspectiva feminista de manera transversal a totes les àrees de l’ajuntament. Dotar el SIAD i el SAI de l’estructura necessària,cja que fins avui és molt insuficient.


Elaborar una estratègia municipal de prevenció i promoció de la salut mental per tal de donar una resposta comunitària i col·lectiva a les experiències de patiments psíquics de vallencs i vallenques, en un moment d’empitjorament de les condicions de vida. Creació de Grups d’Ajuda Mútua (GAM) i garantir una atenció psicològica de qualitat a l’abast de tothom.


Tolerància zero amb els abusos sexuals a menors, establint els mecanismes necessaris per a la prevenció i detecció de possibles abusos sexuals a menors que es puguin donar a qualsevol espai públic.


Elaborar un pla municipal de lluita contra el racisme, que proposi catàlegs de mesures efectives i específiques, obrint una oficina contra el Racisme i la Discriminació que vetlli per la protecció i garantia dels drets de les persones racialitzades.


Retornar la vida al Centre Històric, desenvolupant un programa de revitalització real amb la generació del Centre Cívic com a espai de referència, amb una cogestió comunitària entre l’administració i la ciutadania. Creació de noves fórmules per atraure habitants i comerciants al Centre Històric.


Desenvolupar noves fórmules per la creació d’habitatge, fent front al greu problema d’emergència habitacional. Ens cal desenvolupar el Pla Local de l’Habitatge, i garantir-ne la implementació. Definir-hi noves polítiques per la creació d’habitatge com el Pla integral de rehabilitació d’habitatges, vinculat a plans d’ocupació municipals, o la creació de convenis de cessió de sòl municipal per al foment d’habitatge assequible.


Fomentar la cohesió social, avançant cap a la garantia de drets de tot el veïnat. Ens cal: lluitar frontalment contra la precarietat laboral, garantir el dret a un habitatge digne i prioritzar l’enfortiment dels teixits comunitaris dels barris. En definitiva, construir una ciutat on les necessitats de les persones que hi viuen estiguin al centre.


Revitalitzar la cultura amb la implicació de tota la ciutadania, fent que els nostres pobles esdevinguin agents indispensables. Els vallencs i vallenques han de ser els protagonistes de la vida cultural. L’Ajuntament ha de treballar per bastir un projecte cultural enriquidor per tota la població i potenciar la creació cultural. Alhora, la programació cultural ha de servir per donar veu a nous referents i per cohesionar la ciutat.


Fer de Valls una ciutat segura per poder desenvolupar les nostres vides lliures de violències, coercions o agressions. Les polítiques de seguretat han d’aconseguir garantir els drets de tot el veïnat amb habitatge digne, un urbanisme feminista i una xarxa comunitària sòlida que aposti per la convivència i relacions de confiança.


Apostar per un model de producció i consum energètic local i cooperatiu mitjançant la implantació de comunitats energètiques, fent especial èmfasi en l’ús de sostre industrial i cobertes públiques i en el respecte del territori.


Potenciar la producció local i ecològica, fent ús de la zona peri-urbana / agropolitana del municipi per a una producció real de km 0, afavorint l’accés a terres de cultiu, i apostant pel consum de proximitat i ecològic mitjançant un mercat municipal, caminant així cap a la sobirania alimentària.


Obrir espais de participació vinculant i directa de la ciutadania en la gestió de l’aigua i garantir la transparència en la gestió dels recursos públics.


Aprovar un Pla Local Residu Zero, amb participació dels diferents agents socials, polítics i econòmics, que concreti com s’aplicarà l’Estratègia Residu Zero dins del proper mandat i que garanteixi la transparència i participació pública al llarg de l’aplicació del Pla. Obligatorietat de fer prevaldre la reducció de l’ús, la reutilització, el reciclatge i la recuperació dels materials, abans que la incineració i l’ús dels abocadors.